torstai 12. syyskuuta 2013

Terveellistä ruokaa!

Nam nam...

Minun  ruokailutottumukset ovat olleet kyllä niin epäterveellisiä että ikinä!
Aiemmin oli tapana jättää aamupala väliin, syödä päivällä jotain pikaisesti+ herkkuja ja sitten kun tuli töistä kotiin niin APUA!! Tuntui etten ole syönyt koko päivänä mitään ( herkuista ja leivistä oli tullut jo miljoona kaloria ja pahoja rasvoja) ja sitten kun pääsi jääkaapille niin se tyhjeni melkein kokonaan. Saatoin syödä ruokaa (esim.makaronilaatikkoa) koko lautasellisen ja sekään ei riittänyt...siitä meni vartti ja sitten otettiin leipää,siitä sitten taas vartti ja otettiin herkkuja...eli söin koko illan. Paketti jäätelöä ei tuntunut missään...Aamupala on tosi tärkeä ateria päivässä!

Koen ongelmakseni suuret annoskoot, napostelun ja rasvaiset ruuat. Se että ruoka maistuu hyvältä on minulle tosi tärkeää. Aiemmin sain makua rasvasta ja suolasta...Nyt jälkeenpäin ajattelen että olinpas tyhmä.....mausteet on keksitty! Onhan niissä mausteissakin suolaa, mutta parempi sekin kuin kilo rasvaa. 

Olen itseasiassa aina tiennyt aika paljon ravitsemuksesta ja siitä kuinka tulisi syödä oikein, mutta en ole noudattunut ollenkaan näitä suosituksia. Nyt olen vakaasti päättänyt syödä terveellisemmin ja kiinnittää huomiot ennenkaikkea ruuan laatuun.

Eilen olin Fanky Fat-ryhmässä, jossa meitä painon kanssa kamppailevia oli kunnon porukka. Siellä keskustelimme monista ruokailuun liittyvistä asioista ja se kyllä avasi silmiä vielä enemmän.
Terveellinen syöminen vaikuttaa niin kaikkeen meidän elimistössämme. Ruoka on meidän polttoainetta.
Jos laitamme dieselmoottoriin bensaa niin kuinka käy? Moottori köhii, yskii ja lopulta sen toiminta lakkaa. Näin käy myös meidän keholle jos tumppaamme sinne epäterveellistä ruokaa ja lisäaineita, rupeamme voimaan huonosti, lihomme, väsymme, energiat on loppu  ja saatamme  sairastua.
Toki muutkin asiat vaikuttavat mutta ruoka ja sen laatu on hyvin suuressa osassa sairastumisiin ja kehon hyvinvointiin. Tämä saattaa kuulostaa terveysintolijan puheilta mutta sellaista minusta ei kyllä taida millään saada. Meinaan jatkossakin silloin tällöin syödä sen pitsan,kokiksen ja suklaata jälkkäriksi, mutta pointti on se että se ei ole jokapäiväistä eikä jatkuvaa.

Miten sitten syödään?

Tässä on MINUN keinoni toteuttaa terveellisempää ruokavaliota

  • Muistan lautasmallin, puolet salaattia, yksi osa lihaa ja yksi osa esim.perunaa tai pastaa             ( pastat+riisit täysjyvä tuotteita) ja lautanen siis normaalin kokoinen eikä tarjoiluvati :-) Valikoin tuotteita ja ruokia joista pidän..
  • Syön vähintään 3-4 tunnin välein ja pidän lähettyvillä aina sen terveellisemmän välipalan esim.rahkaa, pähkinöitä,marjoja ja hedelmiä (tosi pahaan suklaan himoon vähäkalorinen proteiinipatukka)
  • Kun tekee jotain mieli napostella niin yritän henkisesti ylittää sen tunteen ja mennä juomaan vettä tai keitän kahvit tai lähden salille(viimeisin toimii erittäin hyvin)
  • Annan itselleni anteeksi jos repsahdan ja jatkan kuin ei mitää olisi tapahtunut. Ja joskus herkuttelen ihan tarkoituksella mutta kohtuudella
Vaikka näitä koitan noudattaa ja noudatankin niin nälkä on melkein kokoajan...Kehoni on tottunut siihen että kokoajan pitää syödä. Ja hyvin paljon tässä onkin kyse sitä mihin keho on tottunut ja siinä menee aikaa ennenkuin saa kehon totutettua uuteen malliin syödä. Se ei tapahdu hetkessä vaan vaatii aikaa ja päättäväisyyttä.

Suosittelen kyllä jokaiselle joka haluaa tehdä ns.ruokaremontin, niin kysykää neuvoa ammattilaiselta tai joltain jolla on kokemusta terveellisestä syömisestä yms. Ei tämä kuitenkaan mitään tähtitiedettä ole, maalaisjärkellä kun ajattelee niin jo pääsee pitkälle. Jokainen ymmärtää että kumpi on terveellisempää? Illalla pussi sipsejä tai esim. kasvikset tai hedelmät.

Tässä lounaslautanen, jossa kurkkua, tomaattia, paprikaa, kukkakaalia ja kanaa sipulin kanssa paistettuna. Hyvää oli :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti